1-marijke_cover (1) (1).jpg2-_MG_0333.JPG3-stralend.JPG4 Vriezenveense voorjaarsavond in februari.JPG5-_MG_7635_edited-2.jpg6Trots zijn! copyright Marijke Talen.JPG7-vier op een rij.... (c) Marijke Talen.JPG8-God wijst mij een weg.JPG9-IMG_0877.JPG

 

Het boek ‘overLeven’ kopen?   Mail of bel naar Marijke Talen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   06 – 25 14 31 96. Het boek is in prijs verlaagd en kost nu € 20,--. 
Dit jaar herdenkt Nederland 75 jaar bevrijding. Het boek  ‘overLeven’ met 25 portretten en verhalen van Joodse overlevenden is tijdloos en juist nu heel geschikt als bijvoorbeeld (relatie)geschenk.

Naast het boek ‘overLeven’  en de gelijknamige reizende foto-expositie is er nu ook de lezing ’de Kracht van overLeven’.  Deze lezing is reeds meerdere malen gegeven en wordt door zowel jong als oud goed ontvangen. Tijdens de lezing wordt getoond hoe krachtig de mens is en hoe belangrijk het is om ondanks alles positief te blijven. Er wordt stilgestaan bij de vele indrukwekkende fragmenten en beelden uit ‘overLeven’. Na afloop is er gelegenheid om na te praten, dit alles wordt als zeer waardevol ervaren. 

Info boek’overLeven’, foto-expo of lezing volwassenen: Marijke Talen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 06 – 25 14 31 96

Info interactieve presentatie op basisscholen groep 6, 7 en 8  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Foto Expositie: OverLeven

28 juni 2015 was de officiële opening van de foto-expositie 'OverLeven' in het Etty Hillesum Centrum Deventer. Tijdens deze opening sprak Félice Leendertz-Polak  op voortreffelijke wijze. Bijzonder, op dezelfde plek waar zij 73 jaar geleden de Joodse school bezocht. De muziekgroep 'Jottem' liet prachtige muziek en zang horen. Meer sprekers: gastheer Peter Barneveld, die journalistiekstudent Geart van der Pol interviewt en initiatiefnemer van het project ÓverLeven' en fotograaf Marijke Talen. Uitgever Angelique Dekker stond achter de door haar fraai opgemaakte boekentafel en had mooie gesprekken met diverse aanwezigen, wat o.a. leidde tot weer een nieuwe locatie voor de foto-expositie 'OverLeven'. Daarover een volgende keer meer...

Hiervoor is een interview gehouden door RTV Deventer met Marijke Talen, Dit interview kunt u hier terugzien.

Ook journalist Inga Tjapkes van het programma 'OverUITdeKunst' van RTV Oost was aanwezig en interviewde diverse aanwezigen. Klik hier om deze televisie-uitzending te bekijken.

Een dag met een gouden rand!

 

Boek: OverLeven

Onder grote belangstelling werd op 12 maart 2015 in het Kulturhus Borne het boek ‘OverLeven’ gelanceerd: Portretten en verhalen van Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog.In de aanloop naar de 70-jaar herdenking dit jaar, portretteerde ik 25 Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. 


Studenten journalistiek van de Hogeschool Windesheim Zwolle schreven grotendeels de verhalen. 
De gevoelige foto’s laten je indringend kennismaken met de mensen die aan het woord komen. De verhalen zijn aangrijpend. Eerlijk en zonder opsmuk geven ze een duidelijk beeld hoe de periode 1940 – 1945 is ervaren. Een boek dat de herinnering aan Joodse overlevenden en overlevenden levend houdt

Toespraken van opperrabijn Binyomin Jacobs, Mirjam Booij-Hendriks (zus van Marijke, tevens tekstschrijven van twee verhalen in 'OverLeven') en student Geart van der Pol werden afgewisseld met muziek. Deze muzikale omlijsting werd verzorgd door Maarten Peters. Hij schrijft al jaren teksten en muziek voor de 4 mei herdenking. Zijn prachtig gezongen verhalen zijn verzameld onder de titel ‘Bevroren Tranen’.

 
Een gedeelte uit het boek ‘OverLeven’, aanbeveling opperrabijn Binyomin Jacobs:

‘Geschiedenisboeken zijn geduldig en vaak relativerend. De belangrijkste les uit de geschiedenis is dat er nooit van de geschiedenis wordt geleerd, helaas. OverLeven is geen geschiedenisboek, maar een getuigenis. Het laat de slachtoffers in woord en beeld vertellen waartoe de medemens in staat is’.

Boekpresentatie_2

 

Lancering foto-expositie: OverLeven

Tegelijk met de presentatie van het boek is de gelijknamige reizende foto-expositie met de 25 portretten van start gegaan. Deze werd geopend door de Joodse overlevende Ben Jessurun. Voor meer informatie ook over de reizende foto-expositie klik HIER.

 Opening foto expositie

Het eerste exemplaar van ‘OverLeven’ werd door Marijke aangeboden aan Paul Frank, een postuum eerbetoon aan zijn vorig jaar overleden vader Rob Frank, deelnemer aan het boek.

 Uitreiking 1e exemplaar

Mocht u met mij een mogelijke locatie willen bespreken voor de reizende foto-expositie, of zou u mij naar aanleiding van dit project willen spreken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Voor meer info en boeken van de lezing ‘de Kracht van overLeven’: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   06 – 25 14 31 96

Wilt u de boekpresentatie (terug)zien? Klik op de deze youtube link. (Vanwege ingelaste pauze kunt u de 2e helft van het programma zien vanaf 1 uur en 50 minuten.)

Het interview op dag van de boekpresentatie kunt u via deze youtube link vinden.

 

Klik op onderstaande flyer voor meer informatie

OverLevensboom

5 mei bevrijdingsdag werd op het plein voor het Kulturhus ‘Het Punt’ in Vroomshoop een bijzondere boom geplant: de ‘OverLevensboom’.
70 jaar bevrijding, de wortels als symbool naar het verleden, de takken en bladeren als symbool van nieuw leven, overleven!

Ben Jessurun (Joodse overlevende) plantte de boom, samen met Marijke Talen, burgemeester Visser van de Gemeente Twenterand en Hans Nieber, voorzitter 4-mei comité Vroomshoop. De plaquette werd onthuld door Ben Jessurun. Opnieuw een waardevolle dag!

 

‘OverLeven’ bij ‘adres onbekend!’

In juni stond de foto van Félice Leendertz-Polak, een van de overlevenden uit het boek ‘OverLeven’ groot afgedrukt in de dagblad ‘de Stentor’. Er was een interview met haar en een aankondiging van de foto-expositie in het Etty Hillesum Centrum in Deventer. Pauline Bomhof uit Apeldoorn las dit en greep meteen de telefoon om Marijke Talen, initiatiefneemster van ‘OverLeven’ te bellen. Ze had een bijzonder verhaal:

’Een jaar of vijf geleden kocht ik in een kringloopwinkel een ingelijste aquarel met de afbeelding van een scheepsjongen. Mijn man vond het maar niets, dus hing ik het in de schuur waar ik altijd bloemschik. Na een jaar kreeg ik het gevoel dat er iets met het schilderij was en ik besloot het oude papier aan de achterkant van het schilderij open te trekken. Stomverbaasd was ik toen acht paar ogen mij aankeken. Een oude familiefoto! Vast een Joodse familie, waarom zou je anders de foto verstoppen?’
Marijke kreeg kippenvel van dit verhaal, want dit lijkt zo op het verhaal van Félice Leendertz-Polak. Zij is de enige van een groep kinderen van de Deventer Joodse school die de oorlog heeft overleefd. Een aantal jaar geleden kwam een groepsfoto van die klas boven water, ook verstopt achter een schilderij! Deze foto is te zien in het boek ‘OverLeven’ (pagina 77) en de foto is te bezichtigen op een touchscreen in het Etty Hillesum Centrum. Wat te doen? Er was haast geboden, want misschien zijn enkelen van de personen op de foto nog in leven. Het jongste meisje zou nu in de 80 kunnen zijn.


Marijke stuurde de gegevens en foto’s door naar een Joods tijdschrift en belde met het radioprogramma adres onbekend.

27 september werd deze zoektocht uitgezonden in dit programma. Het antwoord op de vraag wie de mensen op de foto zijn hebben we nog niet. Het laat ons niet los. Misschien hebben ze de oorlog overleefd, misschien is dit de enige foto die er van hen is, misschien ...
Wilt u het programma beluisteren waarin een gesprek met Pauline Bomhof, Marijke Talen en de binnengekomen tips te horen zijn? 
Ga naar www.adresonbekend.nl en dan naar uitzending gemist (27 september), deze zoektocht start bij 1 uur en 12 minuten.

 

Meer informatie?

Klik hier voor de boekpresentatie
Lees hier een van de verhalen uit 'OverLeven'. 

Info boek’overLeven’, foto-expo of lezing volwassenen: Marijke Talen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 06 – 25 14 31 96

Info interactieve presentatie op basisscholen groep 6, 7 en 8  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

foto's boekpresentatie: Henk van der Stouw, Studio81.nl

Copyright 2018 Marijke Talen Natuur- en Portretfotografie