1-marijke_cover (1) (1).jpg2-_MG_0333.JPG3-stralend.JPG4 Vriezenveense voorjaarsavond in februari.JPG5-_MG_7635_edited-2.jpg6Trots zijn! copyright Marijke Talen.JPG7-vier op een rij.... (c) Marijke Talen.JPG8-God wijst mij een weg.JPG9-IMG_0877.JPG

Laatste Nieuws:

 interview Twentsche Courant Tubantia, uitreiking werkboek overLeven voor scholieren! Meer info hierover: www.mensenleven.org

 

1 datum, 10 kinderen, 10 jaar: 100 foto’s

Marijke en een van de jongeren zijn in 2019 geïnterviewd door Inga Tjapkes van RTV Oost :   https://youtu.be/u22DQh1t6kQ 

Bekijk ook het interview van Inga Tjapkes met een van de jongeren in oktober 2020.: https://www.rtvoost.nl/nieuws/1318169/Tien-jaar-lang-portretten-maken-van-tien-kinderen-hoe-zijn-ze-opgegroeid

1Twente.nl schoof ook aan: klik op de link voor het interview met Marijke voorafgaand aan de foto-expo 10 x 10 in 2020: https://www.youtube.com/watch?v=ZJ0KsLrQwJI

Ook Tubantia heeft een artikel geschreven over de expositie 10 x 10 en de reis van de eerste foto naar het eindresultaat 10 jaar later.

 

 

9 oktober t/m 18 november 2020: expositie ’10x10’ met 100 foto’s

Locatie: Grote Expositieruimte ‘De Vrijhof’, Universiteit Twente

Adres: Drienerlolaan 5, 7522 NB Enschede

Parkeren: gratis (bij gebouw Bastille)

Openingstijden: ma – vr: 08.00 – 22.00 uur, za/zo 10.00 – 18.00 uur

Zie ook: www.utwente.nl/cultuur

Iedereen is van harte welkom!

 

 

HERDENKEN - VRIJHEID

5 mei 2020, interview 'overLeven', online te gast bij 'Thuis bij Jolanda':

Klik op de link om het interview te zien: https://youtu.be/8d7LW1qiQec

 

‘overLeven’ en de maatregelingen tegen verspreiding van het coronavirus:

  • De lezing ‘de Kracht van overLeven’ die op 2 april gepland stond in de theaterzaal van Het Punt wordt uitgesteld naar een nog nader te bepalen datum.
  • Omdat Het Punt zeker t/m 6 april a.s. gesloten is, zal de foto-expositie ‘overLeven’ t/m 6 april niet te bezichtigen zijn. Datzelfde geldt voor de speurtocht.
  • Info boek ‘overLeven’, de lezing ‘de Kracht van overLeven’ voor volwassenen en de foto-expositie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Info interactieve presentatie scholen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Het boek ‘overLeven’ kopen?   Mail of bel naar Marijke Talen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   06 – 25 14 31 96. Het boek is in prijs verlaagd en kost nu € 20,--. 

Dit jaar herdenkt Nederland 75 jaar bevrijding. Het boek  ‘overLeven’ met 25 portretten en verhalen van Joodse overlevenden is tijdloos en juist nu heel geschikt als bijvoorbeeld (relatie)geschenk.

Een lezing bijwonen? U bent van harte welkom voor de lezing ‘de Kracht van overLeven’ op  donderdag  2 april om 19.30 uur in de theaterzaal van ‘Het Punt’ in Vroomshoop. Foto-expositie in ‘Het Punt’ van 28 februari t/m 14 april 2020.

 

Of kom op donderdag 16 april a.s. naar  ‘de Schouw’, naast de Grote Kerk Almelo, aanvang 19.30 uur. Foto-expositie ‘overLeven’ Grote Kerk van 16 april t/m eind mei.

Een lezing boeken? Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 – 25 14 31 96

Interactieve presentatie basisscholen groep 6, 7 en 8 boeken? Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het 10 x 10 fotoproject wordt in 2020 na 10 jaar afgerond. In oktober 2020 is het zover, 10 jaar nadat ik vanaf 10-10-’10 10 jaar lang 10 kinderen portretteerde, die op die datum 10 jaar werden. Inga Tjapkes, werkzaam bij RTV Oost maakte er alvast een filmpje van, klik op de volgende link,  https://youtu.be/u22DQh1t6kQ  wordt vervolgd.

 

Presentaties basisscholen

Ook deze week gaven Angelique en Marijke weer presentaties op basisscholen over vooroordelen, buitensluiten en pesten. Dit doen ze aan de hand van het boek 'OverLeven'. Fijn, als blijkt dat kinderen en leerkrachten enthousiast zijn!

 

Nieuwe data voor lezingen 'de Kracht van overLeven' staan weer gepland!

 

Interactieve presentatie Basisscholen

‘Welk verhaal van de Joodse overlevenden vond u het ergst om te horen’? Deze vraag werd door een van de leerlingen van groep 8 van Basisschool ‘de Maten’ uit Den Ham aan Marijke Talen gesteld tijdens de presentatie die zij gaf in de galerie van het Middendorpshuis in Den Ham.  De leerlingen bleken erg onder de indruk van de verhalen die ze hoorden en de portretten die ze zagen.

Vragen waar je stil van wordt…. Een reactie van Faith in het gastenboek: ‘het is heel erg indrukwekkend en je wilt meer horen en je wilt in de geschiedenis duiken’.

Dat is precies wat Angelique Dekker en Marijke Talen doen: de interactieve presentatie op Basisscholen groep 6, 7 en 8. 


‘Warme douche’ van consumentenprogramma ‘Radar’ voor Uitgeverij Maan!
Zó verdiend en gegund! Van harte gefeliciteerd, Angelique Dekker! Lees hier het ‘radar-artikel’ :http://www.uitgeverij-maan.nl.


Foto-expositie ‘overLeven’ t/m 30 mei 2017 in Den Ham (O):

Een indrukwekkende opening van de foto-expositie ‘overLeven, 20 april in het Middendorpshuis Den Ham! Jong en oud kwamen samen en heden en verleden werden met elkaar verweven. Zie bijgaande link uit de Twentsche Courant Tubantia:

Eén van de geportretteerden, Siegfried van Maagdenburg, ontmoette na ruim 70 jaar ‘oude bekenden’. Ook werd hij geïnterviewd door Anne Schulte en Amber Knol van Basisschool Nieuwoord Vroomshoop. Zij lazen ook een zelfgemaakt gedicht voor. 

http://www.tubantia.nl/twenterand/na-70-jaar-ziet-siegfried-in-den-ham-zijn-engeltje-weer~af15bd2b/

 

Ter voorbereiding op de lezing voor scholen bezocht Marijke Herinneringscentrum en kamp Westerbork. De foto's die ze maakte worden gebruikt voor de (interactieve) lezing voor groep 7 en 8 van basisscholen. Deze lezing zal binnenkort van start gaan. Klik hier voor meer informatie over de lezing.

Boeking interactieve presentatie scholen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Er zijn weer nieuwe data gepland voor de lezing ‘de Kracht van overLeven’ voor volwassenen. Denk aan bibliotheken, WoonZorgCentra, vrouwenochtenden, verenigingen, etc.

 
Reizende foto-expositie

Reizende foto-expositie ‘overLeven’ Deze foto-expositie’ bestaat uit de 25 ingelijste portretfoto’s, korte autobiografie en levensmotto.

Een paar reacties uit het gastenboek:

  • ‘Dank voor deze karakteristieke foto’s. Maar wat nog meer binnenkomt was de combinatie van verhaal – titels en ooguitdrukkingen. Dit kwam binnen! Vooral als je ‘overleven’ herkent en in elke cel voelt’. 
  • ‘Harmonie tussen foto, titel én levensmotto! Dank jullie!’
  • ‘Ondanks alles optimistische levensmotto’s, wat een krachtige mensen!’

Reizende foto-expositie boeken? Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 – 25 14 31 96

Een combinatie van foto-expositie, lezing en interactieve presentatie scholen is mogelijk!OverLeven bij 'adres onbekend'
 

27 september kwam een speciale zoektocht aan bod in het radioprogramma 'adres onbekend'.
Dit naar aanleiding van een interview in een dagblad met een van de Joodse overlevenden uit het boek 'OverLeven'. 
Meer info: link OverLeven

OverLeven op RTV Oost
In het televisieprogramma ‘OverUITdeKunst’ interviewde journalist  Inga Tjapkes vanuit het Etty Hillesum Centrum Deventer diverse deelnemers aan het boek en de foto-expositie ‘OverLeven’. Zij sprak met Marijke Talen, journalistiekstudent Geart van der Pol en interviewde de Joodse overlevenden Félice Leendertz-Polak en Emmy Pegtol-Worms. Klik hier om de uitzending terug te kijken.

OverLeven op RTV Deventer: vrijdag 26 juni heeft RTV Deventer een interview met Marijke Talen gehouden in het Etty Hillesum Centrum. Klik hier om dit interview terug te kijken.

Welkom

Fijn, dat u mijn website bezoekt! Natuurlijk kunt u hier foto’s bekijken, in de fotogalerij komt per categorie een kleine greep uit mijn collectie in beeld. Verder vindt u meer informatie over vroegere en komende exposities, projecten en media waarin werk van mij is gepubliceerd.

Bij u aan de muur?

Wilt u een van mijn foto’s bij u thuis of op de zaak aan de muur? Dat kan!
Tijdens exposities kunt u de foto’s kopen. Datzelfde geldt voor de beelden uit de fotogalerij op deze website. Als u op de foto klikt, is er de mogelijkheid deze te bestellen. En dat is nog niet alles, want ik heb nog veel meer opnames in het archief. Vraagt u maar of kijk eerst even bij Bestellen.

De mediarubriek is verouderd, daar wordt aan gewerkt.

Fotosessie bij u aan huis of op locatie?
Ook werk ik met alle plezier in opdracht, helemaal uitgaand van uw wensen.
Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden voor het afdrukken van foto’s: naast fotopapier kunt u denken aan canvas (linnen doek), plexiglas en aluminium. Uiteraard is elke foto in kleur, zwart/wit of sepia leverbaar, in het door u gewenste formaat.

OVER MEZELF

Marijke Talen

Fotografie is het samen komen van het gevoel, het oog en het hart! Deze uitspraak van de beroemde Franse fotograaf Henri Cartier-Bresson is mij op het lijf geschreven.
Van jongs af aan ben ik gefascineerd door de natuur, maar net zo goed ben ik een mensenmens! De combinatie natuur-mens zie je dan ook vaak terug in mijn foto’s.

Fotografie is observeren, genieten van de natuur, mensen en dieren. Wat je zó boeit op het juiste (mooiste) moment vastleggen is geweldig om te doen. Steeds opnieuw sta ik versteld van de schoonheid van de schepping. Elk seizoen heeft zijn charme met zijn eigen specifieke kleuren.

Sinds 2010 heb ik me verder ontwikkeld in de portretfotografie. De expositie 10 x 10 was in dat jaar de kroon op mijn werk nadat ik vlak daarvoor een oproep had gedaan om 10 kinderen uit Overijssel bij elkaar te krijgen die op 10-10-’10 hun 10e verjaardag vierden. Deze foto’s met bijbehorend filmmateriaal kunt u terugvinden onder de link 'fotogalerij' en 'publicaties'.
Foto: Dave Mason

Een heel bijzonder en waardevol project: ‘OverLeven’, 25 Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog zijn geportretteerd en hun verhaal is opgetekend. Meer info over het boek 'Overleven' de gelijknamige reizende foto-expositie en de lezing ‘de Kracht van overLeven’  vindt u onder de link ‘OverLeven’. 


Wat bij mij voorop staat is mensen en dieren te fotograferen zoals ze werkelijk zijn; ze niet mooier te maken dan ze al zijn. Uit ervaring weet ik dat kinderen (maar ook volwassenen) en dieren zich het fijnst voelen in hun eigen vertrouwde omgeving of op een locatie die bekend is. Zo fotografeer ik mensen en dieren het liefst, bij voorkeur bij daglicht.

De mogelijkheden voor een fotoreportage zijn heel uiteenlopend: denk bijvoorbeeld eens aan foto’s waarop uzelf of uw (klein)kind een hobby beoefent. Ook kan een foto van mens en dier samen heel waardevol zijn. Tip: geef een cadeaubon voor een fotosessie, bijvoorbeeld voor moeder- of vaderdag, aan oma en opa, als verjaardagscadeau, bij jubilea … Vult u zelf maar in.


Graag bespreek ik geheel vrijblijvend met u de mogelijkheden:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of belt (0546 646550) u maar!

Copyright 2018 Marijke Talen Natuur- en Portretfotografie